Kamperen in de winter? Ja dat kan!

winterkamperen

Bij een heerlijke kampeervakantie denkt men al snel aan een vakantie in de zomer. Dat is natuurlijk een verstandige keuze, omdat het weer in de zomer vaak erg goed is. Echter, kamperen in de winter is een prima alternatief. Het is namelijk geen vereiste voor een geslaagde kampeervakantie om altijd maar 25 graden of meer te hebben. Er zijn verschillende plekken in Europa te vinden waar je heerlijk kunt kamperen in de winter, en kunt genieten van de meest indrukwekkende plekken. Kies de juiste bestemming voor een winter kampeervakantie, zorg voor de juiste uitrusting en spullen, en zorg ervoor dat je het lekker warm hebt. Een aantal praktische tips mogen hier dan ook niet ontbreken.

Zorg voor een goede uitrusting

Waar je in de zomer misschien wat minder zwaar bepakt op reis gaat, is het in de winter erg aan te raden om voor een goede uitrusting te zorgen. Denk daarbij onder andere aan goede kleding, die ook voor koude weersomstandigheden geschikt zijn. Ga je met een eigen caravan of camper, dan is het ook belangrijk om een verwarmingselement mee te nemen. Om er voor te zorgen dat je nachtrust goed verloopt, kun je wat dikkere kleding meenemen en zorgen voor goed slaapcomfort. Denk daarbij aan een goed luchtbed voor in de caravan bijvoorbeeld. Als je kiest voor een hoogwaardig tweepersoons luchtbed slaap je beter, en kun je nog meer genieten van je kampeervakantie in de winter.

Kies een geschikte bestemming

Het is aan te raden om goed te kijken naar je kampeerbestemming deze winter. Waar je in de zomer al snel denkt aan een camping aan het strand, is dat in de winter niet zo praktisch. Gelukkig zijn er genoeg kampeerterreinen te vinden die ook in de winter open zijn, op plekken die ook in de winter leuk zijn om te bezoeken. Als je een liefhebber van wandelen bent, zoek dan een camping of kampeerterrein in een bosrijke omgeving bijvoorbeeld. Deze plekken zijn in Nederland veel aanwezig, zoals in Drenthe. Mooie kampeerplekken in een prachtige omgeving, ideaal voor de winter! Voorbeelden hiervan zijn Vorscheheugte en De Groene Hen.

Warm bij het gezellige kampvuur

Iets waar iedere winterkampeerder eigenlijk wel van houdt, is gezellig zitten bij het kampvuur. Op een kampeerterrein waar dit kan en mag biedt dit meerdere voordelen. Het zorg niet alleen voor veel warmte op een koude avond, het is er vaak ook erg gezellig. Zorg er te allen tijde voor dat je kampvuur wel veilig houdt. Vraag bij de terreinbeheerder of het toegestaan is en wat de regels zijn.

Koken tijdens je winter kampeervakantie

Het koken tijdens het kamperen in de winter kan ook iets anders gaan dan in de zomermaanden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een brander op benzine of petroleum. Let er op dat eten en drinken snel hun warmte kunnen verliezen in winterse omstandigheden. Zorg daarom dat je een thermoskan bij je hebt, waar je warm water of bijvoorbeeld koffie voor langere tijd in kunt bewaren. Hoe gek het ook klinkt, een koelbox is ook aan te raden in deze koudere periode. Een koelbox kan namelijk eten en drinken vorstvrij houden.

Al met al zien wij voldoende mogelijkheden voor een fijne kampeervakantie in de winter. Volop mogelijkheden en het is niet voor niets dat steeds meer Nederlandse vakantiegangers gaan kamperen in de wintermaanden. Fijne vakantie gewenst!

Winterkamperen bij de NOS op tv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *